#RESIPI : Daging Singgang


BAHAN-BAHAN:

1kg daging | dihiris nipis
8 ulas bawang merah | dimayang halus
3 ulas bawang putih | dimayang halus
2.5cm halia | dimayang halus
2.5cm lengkuas | dimayang halus
3 keping asam gelugur
3 biji cili kering | digunting halus
1 sudu teh biji ketumbar
2liter air
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya

CARA MEMASAK:

1. Masukkan air dan daging yangtelah dihiris ke dalam periuk. Rebus sehingga empuk. Tambah jumlah air jika perlu.
2. Setelah daging empuk, masukkan bahan yang telah dimayang halus, asam gelugur serta biji ketumbar.
3. Perasakan dengan garam, gula serta serbuk perasa dengan secukupnya.
4. Akhir sekali, masukkan cili kering yang telah digunting.
5. Sedia untuk dinikmati.

Sumber

You Might Also Like

0 comment

Terima kasih :)

728 x 90