Goreng Biji Kurma




Hari tu pernah tengok viral tentang biji kurma yang digoreng dan mendapat hasil seakan-akan kopi. Kurma bukan sahaja mempunyai isi buah yang berkhasiat malahan bijinya juga mempunyai khasiat yang hebat. Ramadhan ini sudah ironinya dengan buah kurma ataupun tamar, jadi janganlah kita membuang biji kurma yang berkhasiat ini, seeloknya kita kumpul dan buat kopi biji kurma.


Berikut merupakan proses kopi biji kurma:

1. Basuh biji kurma tersebut dan toskan.

2. Ratakan di dalam dulang kemudian jemur seharian di bawah cahaya matahari.

3. Kemudian bila sudah kering, goreng biji kurma tersebut dalam kuali tanpa minyak. Goreng sehingga hangus dan mengeluarkan aroma seperti kopi.

4. Tumbuk atau blender biji kurma berkenaan dan terhasillah serbuk kopi yang sedia dibancuh untuk di minum.

Kebaikan dan khasiat kopi biji kurma:

1. Memberi tenaga segera
2. Memulihkan tenaga Syahwat
3. Menyembuhkan kencing manis
4. memberi tenaga kepada lelaki dan wanita
5. Menghilangkan letih dan lesu
6. Menghangatkan badan
7. Mengendorkan saraf yang tegang
8. Menyembuhkan kanser, keputihan, gatal-gatal dan masuk angin
9. Menyembuhkan sakit perut
10. menyegarkan badan/tidak mengantuk
11. Menyembuhkan darah tinggi, kolesterol, strok dan goutt
12. Menyembuhkan sakit kepala/ migrain
13. Melancarkan peredaran darah

SELAMAT MENCUBA

You Might Also Like

8 comment

  1. owhh baru tahu nie rasanya mcm mna ? manis k ?

    ReplyDelete
  2. tak tahu pulak biji kurma boleh buat kopi.Interesting!

    ReplyDelete
  3. First time dengar tentang kopi biji kurma! biasanya memang buang je biji kurma. huhu

    ReplyDelete
  4. sedap ke ? curious. boleh la buat banyak biji kurma bulan puasa ni hehe

    ReplyDelete

Terima kasih :)

728 x 90