Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam
- 750ml santan
- 2 sudu besar kerisik
- 2 helai daun kunyit - dihiris halus
- 4 helai daun limau purut
- 1 sudu besar gula
- 1 asam keping
- Garam
- Minyak untuk menumis
Bahan-bahan pes rendang:
- 2 sudu besar cili giling
- 1 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit hidup
- 2 batang serai
- 2 inci halia
- 2 inci lengkuas
- 1 biji buah keras
Cara-cara:
1. Blend kesemua bahan pes rendang.
2. Tumis pes sehingga pecah minyak.
3. Masukkan daun limau purut.
4. Masukkan ayam dan masak lebih kurang 10 minit.
5. Masukkan santan dan masak hingga pekat.
6. Masukkan kerisik, garam, gula, dan asam keping.
7. Masukkan hirisan daun kunyit dan padamkan api.
8. Hidang bersama lemang atau ketupat.
2 comment
masuk list, kalau rajin bleh masak :)
ReplyDeletesedapnyaaa :) bole try ni
ReplyDeleteTerima kasih :)