#RESIPI : Otak-otak Nyonya



BAHAN A :

200 gms isi ikan Tenggiri (Ikan Merah pun boleh)
Garam
Lada hitam

BAHAN B :

1 labu bawang besar (yang besar sekali) *
3 ulas bawang putih *
4 biji cili merah *
1 sudu besar cili kering kisar (dlm 10 tangkai) *
6 biji cili padi (kalau nak pedas tambah lagi) *
3 biji buah keras (optional) *
1 batang bunga kantan (optional tapi kalau letak, sedap) *
2 batang serai dihiris *
1 inci lengkuas dihiris *
1 sudu kecik serbuk kunyit
1 inci belacan *

BAHAN C :

2 biji telor Gred C
1 sudu kecik tepung jagung
1 sudu kecik tepung beras
5 helai daun limau purut dimayang halus
½ cawan pati santan
garam secukupnya
1 sudu kecik gula

BAHAN D :

Daun Pisang secukupnya
Daun Kaduk secukupnya
Lidi

Cara Penyediaan :

1. Bahan A iaitu Ikan Tenggiri, dihiris nipis. Kemudian diperapkan dengan garam dan sedikit lada hitam selama ½ jam. Simpan dalam peti ais.
2. Bahan B ditumbuk halus. Kisar pun boleh tapi guna air yang sedikit sahaja. Gaul sampai rata.
3. Pukul telor. Sedikit sahaja. Tak payah kembang. Campurkan santan pekat, garam, gula dan tepung jagung serta tepung beras. Kemudian kacau sebati dan masukkan daun limau purut yang telah dimayang halus. Ini bahan C.
4. Campurkan Bahan B bersama Bahan C dan gaul rata. Tepikan.
5. Celur daun pisang yang telah dipotong dalam air panas supaya lembut. Saiznya korang agak2 jer lah supaya senang nak bungkus bahan2 tadi.
6. Letak daun atas permukaan leper. Kjee letak atas pinggan. Lepas itu, susun 2 helai daun kaduk diatas daun pisang. Letakkan sekeping atau dua ikan tenggiri diatas daun Kaduk. Tutupkan dengan 2 sudu paste. Kelim tepi dan semat dengan lidi. Boleh jugak guna stapler.
7. Kukus selama 20 hingga 30 minit.
8. Hidang dengan nasi atau boleh ratah

Sumber

You Might Also Like

1 comment

Terima kasih :)

728 x 90