TUTORIAL 21 : CARA NAK EXTRACT FONTS LEPAS DOWNLOAD

August 19, 2011


tutorial ni direquestkan oleh yaya
blog dia sangat cun :)
okeh..jom start
*FONT CONTOH : ALITTLEPOT

1.mula mula boleh download fonts kat SINI
2. dah download?simpan dalam 1 new folder supaya senang nak cari..
macam gambar kat bawah ni
*klik untuk tumbesaran :)



3. lepas tu,copy dan paste fonts yang dah di download tadi ke dalam
new folder tadi....contoh : alittlepot.zip
-macam gambar dekat bawah ni
*klik untuk tumbesaran :)



4. kemudian, right click atas font tadi dan klik EXTRACT ALL

*klik untuk tumbesaran :)



5. dapat tak? akan keluar pula macam gambar kat bawah ni..
korang tekan je EXTRACT..




6.lepas tekan extract,dia akan keluar 1 lagi folder macam kat bawah ni tapi tak ada *zip* kat belakang tu..korang open folder yang tak ada *zip* tu.

*klik untuk tumbesaran :)



7. lepas open,akan keluar alittlepot.ttf kan? then,copy font tu



8. pergi ke START korang....cari CONTROL PANEL dan klik CONTROL PANEL



9. akan keluar macam ni..klik appereance and personalization ..



10. akan keluar banyak banyak benda macam kat bawah ni..dan korang klik pada FONTS macam kat bawah ni..okey?



11.lepas je buka FONTS..korang paste je dalam folder fonts tu....jadi tak?



semua ini berdasarkan laptop saya...tak tahu lah laptop korang macam mana control panel dia..so,pandai pandai la cari ea..hihihi ^^

yaya...lepas je paste font kat control panel..try yaya buka photoshop tu,,biasanya photoshop tu akan downloading fonts tu....mungkin lama sikit untuk photoshop tu loading..try la ea..semoga menjawab pertanyaan yaya :)


p/s : jadi ke? jadi ke? kalau jadi..ce letak komen sikit :)



You Might Also Like

5 comment

  1. ooo..macam tu...dok donlod ngan extract je...lepas tu xtau nak buat apa dah..hehe..tengs =)

    _________________________
    I have added cool emoticons to this message.
    To see them go to http://x.exps.me?47c8fa5b07d0c18a060203ff16fb9f34

    ReplyDelete
  2. cikALYA : tengs yaa , yaya dah buad , suda jadi meyhh ^^ tengs sesangad :*

    ReplyDelete
  3. kalau pakai windows biase aje mcm ne?

    ReplyDelete

Terima kasih :)

728 x 90

Flickr Images

Like us on Facebook

INSTAGRAM