#RESIPI : Kek Pisang

August 13, 2016



Bahan-bahan:

4 biji pisang sederhana besar
3 biji telur sederhana besar
1 3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung jagung
1 cawan gula
1 cawan minyak
1 sudu teh soda bikarbonat
Secubit garam


Cara-cara:

1. Pukul telur dan gula hingga kembang.
2. Masukkan pisang yang telah dilenyek dan gaul.
3. Kemudian masukkan tepung dan gaul lagi.
4. Akhir sekali masukkan minyak dan kaup balikkan adunan hingga sebati.
5. Masukkan dalam acuan yang telah disapu sedikit marjerin dan dialas dengan kertas minyak.
6. Bakar hingga masak selama 45minit dengan api sederhana atau pastikan kek telah masak dengan mencucukkan lidi. Jika lidi bersih bermakna kek telah masak.

You Might Also Like

7 comment

  1. senang je nak buat kek ni.. try guna pisang dole tu sedap juga rasa pisangnye tu nanti bila lepas masak..

    ReplyDelete
  2. mudah sangat rupanya :) capital M je yg mnghlg :)

    ReplyDelete
  3. boleh try nanti..blogwalking here & done follow..

    ReplyDelete

Terima kasih :)

728 x 90

Like us on Facebook

INSTAGRAM