Tutorial 35 : Gambar Profile Besar Dan Fit

August 05, 2016


Hari ini, ada tutorial cara untuk buat gambar di profile besar dan fit. Macam gambar profile aku dekat sebelah tu.  Actually tak tahu nak buat tajuk tutorial ni apa, hahaha. Tutorial ini direquest oleh salah seorang pengunjung blog aku, terima kasih untuk pertanyaan tu. Lets start.


1. Korang download dan install PhotoScape.

>> Download PhotoScape <<

2. Buka PhotoScape >> Editor


3. Korang pergi ke files(dekstop, folder, etc) gambar yang korang nak letak tu dan klik gambar tu, nanti dia jadi macam dekat bawah ni.


p/s : aku letak gambar dekat desktop, so senang nak pilih dan tengok. tak serabut cari files lain

4. Korang crop gambar tu, pastikan width gambar adalah dalam range 252 pixel ke bawah. Tapi untuk gambar full dan fit, terus buat width gambar jadi 250-252 pixel. Height tak kisah berapa, korang nak nampak panjang ke ape. hehe




5. Lepas dah crop dia akan jadi macam ni, tekan SAVE!



6. Kemudian, masuk blog korang

Dashboard > Layout  > Add a Gadget > Profile > Choose File

7. Lepas tu, korang Save. Caption dan Tittle boleh letak apa sahaja


8. Siap!

Selamat mencuba.

You Might Also Like

3 comment

  1. terima kasih buatkan tutorial ni. nanti dila cuba ye :)
    anyways memang kena guna photoscape ye ?

    ReplyDelete
  2. tak kisah guna apa pun cuma pastikan besar width dia 250-252 je.. :)

    ReplyDelete

Terima kasih :)

728 x 90

Like us on Facebook

INSTAGRAM