#MOVIEREVIEW : The Martian

September 01, 2016


The Martian adalah sebuah filem sains fiksyen Amerika yang diarahkan oleh Ridley Scott dan dibintangi oleh Matt Damon, berdasarkan 2011 novel Andy Weir. Filem ini mengisahkan Matt Damon sebagai angkasawan yang tersilap dianggap mati dan tertinggal di Marikh. Filem ini menggambarkan perjuangan untuk terus hidup dan usaha untuk menyelamatkan Matt Damon di Marikh.

Pelakon :

Matt Damon sebagai Mark Watney
Jessica Chastain sebagai Melissa Lewis
Kristen Wiig sebagai Annie Montrose
Jeff Daniels sebagai Teddy Sanders
Michael Peña sebagai Rick Martinez
Sean Bean sebagai Mitch Henderson
Kate Mara sebagai Beth Johanssen
Sebastian Stan sebagai Chris Beck
Aksel Hennie sebagai Alex Vogel
Chiwetel Ejiofor sebagai Vincent Kapoor
Benedict Wong sebagai Bruce Ng
Mackenzie Davis sebagai Mindy Park

Sinopsis :

Pada tahun 2035, kru Ares III mengendalikan misi ke Marikh dan meneroka Acidalia Planitia di Marikh pada (sol) 18 daripada 31-sol mereka. Ribut debu akan menjatuhkan Mars Ascent Vehicle (MAV) mereka dan terpaksa meninggalkan planet Marikh. Semasa pemindahan, angkasawan Mark Watney terkena serpihan dan hilang dalam ribut; telemetri terakhir dari sutnya menunjukkan tiada tanda-tanda kehidupan. Watney dipercayai mati, komander Melissa Lewis memerintahkan anak-anak kapal yang kembali ke kapal Hermes mereka dan pergi tanpa Watney.


Best juga la filem ni, dia mengajar aku betapa pentingnya pertanian. Hahaha. Selama ini orang selalu remehkan pertanian sedangkan tanpa pertanian, kita tak boleh nak makan. Yang aku tak suka dengan cerita ni, masa terlalu panjang membuatkan aku bosan. 




Watney terkena serpihan, lepas tu tak sedar. Kru yang lain dah tinggal kan dia

Dorang umumkan kematian Watney


Dorang perasan pada Sol 18 dan Sol 54, ada peralatan bergerak dan terus cuba cari signal ke Marikh.

Watney buat satu sistem untuk keluarkan air untuk tanam kentang

Tengok! Kentang dah tumbuh. Baja dia pula jangan tanya. HAHA

Ribut melanda dan merosakkan tempat penanaman kentang tu

Lastly, Watney diselamatkan

Rating aku : 7/10 
Rating imdb : 8.1/10 daripada 468,317 penonton

You Might Also Like

2 comment

  1. Best oiii cerita ni 👍🏻👍🏻 mek beli time kluar astro best.

    ReplyDelete

Terima kasih :)

728 x 90

Flickr Images

Like us on Facebook

INSTAGRAM