#RESIPI : Cheesekut Sedap dan Mudah

September 03, 2016



Bahan-bahan:
1 paket biskut Deluxe Crackers ( nak pakai apa2 biskut pon ok..)
Sedikit fresh milk
1/2 tin susu pekat manis
250gm cream cheese

Cara-cara:
1. Pukul creamcheese guna mixer sehingga kembang. Kalau takde mixer, guna blender pun boleh. Kembang tu means creamcheese tu da jadik lembut pastu color dia jadi cerah skit.
2. Masukkan 1/2 tin susu pekat manis. Tuang sikit-sikit. Rasa dulu, kalau kurang manis baru tambah lagi. Pukul lagi.
3. Tambah sedikit fresh milk anggaran satu sudu ke 2 sudu. Tengok kepekatan bancuhan tu. Jangan cair sebab nanti kek jadik lembik susah nak potong. Kalau pekat sangat pula nanti bancuhan jadi sikit plak so lapisan kek pun tak dapat buat banyak. So ikut naluri masing-masing la ye.
4. Pastu ambik biskut dan celup dalam fresh milk. Celup tu means dalam sesaat je sudah. Diingatkan celup je tau, bukannya rendam. Dah celup tu terus susun dalam bekas.
5. Then lapiskan dengan bancuhan creamcheese tadi. Tak payah tebal sangat. Cukup sekadar menutupi.
6. Then lapis lagi biskut2 yang da dicelup atasnya pula. Time lapis biskut ni tekan2 sikit bagi dia mampat. Ulang lagi step 4 dan 5 sampai abes bancuhan creamcheese tadi.
7. Atas sekali mesti lapisan creamcheese ye. Simpan dalam peti ais. Biar semalaman ye bagi dia keras sikit senang nak potong.
Selamat Mencuba!

You Might Also Like

2 comment

  1. terliur tgk gmbr mcm seng je nk buat tp tak terbuat pun sampai skank

    ReplyDelete

Terima kasih :)

728 x 90

Flickr Images

Like us on Facebook

INSTAGRAM