#RESIPI : Donut cheese

February 25, 2017


Bahan-bahan : 

4 cwn tpung gandum
3 sudu besar merjerin
2 sudu besar susu pekat
1 sudu besar gula
1/2 cwn air suam
1/2 cwn air
1 peket mauripan
Sedikit garam
Cheese slice

Cara-cara :

1) Ambil setengah cawan air suam larutkan gula , yis segera dan kacau sehingga sebati . Biarkan sampai yis mengembang dalam 20 minit .
2) Tepung gandum tadi ramas dgn marjerin , susu dan garam sampai sebati .
3) Bila yis dah mengembang . Masukkan yis tersebut ke dalam tepung tadi diselang seli dgn setengah cawan air sehingga menjadi doh yg tidak melekat di tgn.
4) Rehatkan doh dalam 30 minit , tutup doh tersebut dgn kain basah .
5)Selepas 30 minit , doh tersebut dah naik . Tumbuk doh tersebut untuk mengeluarkan angin .
6) Boleh canaikan doh tersebut , jgn tebal sangat dan terlalu nipis sangat . ( untuk cheese saya buat dgn menekap kan menggunakan cawan minuman plastik ). Kalau donut biasa saya gunakan acuan donut .
7) Sebelum menggoreng donut tersebut . Rehatkan donut itu selama 30 minit supaya ia mengembang dgn cantik .

Sumber

You Might Also Like

7 comment

  1. Ehhh, sedapnyaa cheese. Inovasi buat donut eh. hihi

    ReplyDelete
  2. wahhh nampak sedap!! terliur zahi tengok :D

    ReplyDelete
  3. omaigod cheeseeeee diaaaaa! peh!! kena try ni =D

    ReplyDelete
  4. wuyoooo sedapnyaaa. gulppp , telan liur je memalam camni tgk gambar tu.

    ReplyDelete
  5. waaaaa terliur betul tengok cheese tu :')

    ReplyDelete

Terima kasih :)

728 x 90

Like us on Facebook

INSTAGRAM