Tutorial 56 : Tukar Bullet Icon Yang Comel di Blog

December 30, 2016


HOLLA everybody! Untuk tutorial hari ni, nak ajar korang macam mana nak tukar icon bullet dalam entry korang dengan icon yang lebih comel. Bosan juga asyik bullet titik hitam je kan? So, jom kita buat.

(in case orang tak paham bullet yang mana)

1. Log in > Dashboard > Template  > Edit Html
2. Cari kod ini
]]></b:skin>
3. Kemudian di ATAS kod tersebut, letakkan kod ini.
.post ul li {
    line-height: 1.4em;
        background: transparent url(URL BULLET YANG COMEL) no-repeat scroll 0px 4px;
    margin: 0.3em 0;
    padding: 0 0 0.8em 20px;
4. Okay, lepas tu, korang boleh tukar URL tu kepada icon yang korang nak. Contoh macam dekat bawah ni :

http://www.glitter-graphics.com/download.php?file=1009/1009254cq7evun01h.gif&width=11&height=11


http://www.glitter-graphics.com/download.php?file=436/436032x06lk4lcqb.gif&width=14&height=16

http://www.glitter-graphics.com/download.php?file=365/365653mpvh1aa95w.gif&width=10&height=10

http://www.glitter-graphics.com/download.php?file=589/589228gtdzvf8onz.jpg&width=18&height=19


4. Sebelum SAVE, pastikan korang PREVIEW dahulu.
5. Siap!!

Selamat mencuba :)

You Might Also Like

1 comment

Terima kasih :)

728 x 90

Flickr Images

Like us on Facebook

INSTAGRAM