Tutorial 57 : Cara Untuk Cari Ayat Dengan Cepat (CTRL + F)

January 06, 2017


Hai semua, hari ini nak ajar korang macam mana nak cari/find/search ayat dengan cepat macam orang lain yang pro menaip dengan komputer. Minggu lepas dah belajar cara nak paste ayat macam pro kan?Jadi, mari kita mulakan.

1. Mula-mula sekali, korang kena ada ayat yang korang nak cari, contohnya nak cari perkataan "kempen" daripada karangan seperti dibawah

*sumber : http://retibahasa.blogspot.my/*

2. Lepas dah ada perkataan yang korang nak cari dalam sesuatu artikel, korang cari di keyboard laptop atau PC korang Ctrl dan juga huruf FKemudian korang tekan Ctrl dengan huruf F secara serentak. Selesai sahaja, lepaskan Ctrl dan F.


3. Lepas sahaja keluar kotak search, korang tulis perkataan yang korang nak dalam kotak search tu dan tekan enter.

4. Settle~!

Selamat mencuba :)

You Might Also Like

1 comment

  1. Salam...Sally pun suka jugak guna...walaupun kadang tuu rasa macam..hmmmm..tak jumpe directly! hahaha

    ReplyDelete

Terima kasih :)

728 x 90

Like us on Facebook

INSTAGRAM