Tutorial 58 : Mencari Kod Dengan Mudah di Blog

January 13, 2017


Hari ni nak ajar korang macam mana nak cari kod dengan mudah tanpa perlu skrol sampai berjam-jam. Tak perlu sakit mata, sakit tengkuk dan segala bagai sakit. OK? Yang dok ajar tutorial ni senang je suruh cari kod ni kod nu, yang dok buat tutorial tu kemain lagi susah nak cari kod. Hahaha. Jom start

1. Mula-mula sekali korang kena tahu kod yang korang nak cari. Contoh macam dibawah :
</b:skin>
2. Okay, dah tahu kod yang nak di cari, korang buka Template  > Edit Html

3. Lepas dah buka Edit Html, korang klik  dengan cursor korang dalam kotak Edit Html tu sehingga keluar macam dekat bawah ni



4. Lepas dah tekan tu, korang tekan CTRL serentak dengan huruf F, dia akan keluar macam ni



5. Paste kan kod yang kita nak cari tadi </b:skin> dalam kotak search yang keluar tu, kemudian tekan enter.



6. Nanti akan keluar kod yang kita cari tu dalam highlight.

7. Tadaaaa, dah siap! 

P/S : kalau korang tak nak tekan cursor dalam kotak html tu pun boleh juga tapi depends pada keadaan, kadang-kadang menjadi, kadang-kadang tak.

Selamat mencuba

You Might Also Like

0 comment

Terima kasih :)

728 x 90

Like us on Facebook

INSTAGRAM