10 Tempat Pelik Yang Wujud Di Bumi (Bahagian 2)

March 27, 2016

Assalamualaikum.

Hari ni aku nak share tentang beberapa tempat yang wujud dalam dunia ni sama ada buatan atau pun natural. Aku rasa ini pun macam keajaiban dunia juga melainkan yang buatan tu la. hehehe. Lets check it out guyss!


1. Mount Roraima, South America
Gunung Roraima, sebuah gunung yang besar mempunyai tebing yang meningkat dari satu kawasan yang paling terpencil di hutan hujan Amazon. Permukaan gunung  ini dianggap antara formasi geologi tertua, sejak lebih dua bilion tahun yang lalu.


2. Tianzi Mountains, China
Terletak di bahagian utara Wilayah Hunan, Tianzi Mountains menyerupai jalur menegak nipis dan panjang yang semakin meningkat dari tanah. Dikenali sebagai 'Monarch of the Peak Forest', dengan puncak kenaikan satu demi satu, ia menyediakan untuk paparan yang menakjubkan.



3. Lake Hillier, Australia
Sebuah tasik masin di pinggir Pulau Tengah, Lake Hillier berwarna merah jambu kerana kandungan garam yang tinggi.



4. Shimmering Shores of Vaadhoo, Maldives
Dikenali sebagai 'heaven on earth', air bersinar kelihatan seperti cermin, yang mencerminkan bintang diatas. Fitoplankton yang Bioluminescent berwarna biru.


5. Grand Prismatic Spring, Wyoming, USA
Terletak di Taman Negara Yellowstone, ia adalah air panas terbesar di Amerika Syarikat. Luar biasa, bukan sahaja untuk saiz, air panas memancarkan air yang amat panas dan warna prisma yang menakjubkan.


6. Ice Cave Near The Mutnovsky Volcano, Russia
Gua Ais, di mana ais dan api bertemu untuk mewujudkan suasana yang menakjubkan, telah dibentuk daripada glasier oleh sungai bawah tanah yang mempunyai sumbernya dalam yang sentiasa mengalir air panas daripada gunung berapi Mutnovsky itu sendiri.


7. Door to Hell, Derweze, Turkmenistan
'Door to Hell' adalah kolam membakar lava dalam Turkmenistan’s Karakum Desert dan kelihatan betul-betul seperti apa yang pintu masuk ke neraka seperti dalam imaginasi kita - merah, panas, berwap


8. The Dark Hedges, Northern Ireland
The Dark Hedges membentuk seperti daripada pokok beech saling berbaris satu demi satu, ditanam pada abad ke-18.


9. Hitachi Seaside Park, Ibaraki, Japan
Taman ini berkembang penuh pada musim bunga dan pelancong sering melawat untuk melihat 4.5 juta "baby blue-eyes" bunga berbunga.


10. Mendenhall Ice Caves, Juneau, Alaska
 The Mendenhall Glacier adalah glasier 12 batu panjang di Lembah Mendenhall, terletak hanya 12 batu dari pusat bandar Juneau di Tenggara Alaska. 






Dah tamat pun koleksi tempat pelik yang wujud di bumi. Kalau korang nak tengok bahagian 1 dan 3 korang boleh klik link di bawah

10 Tempat Pelik Yang Wujud Di Bumi (Bahagian 1)
10 Tempat Pelik Yang Wujud Di Bumi (Bahagian 3)

You Might Also Like

3 comment

Terima kasih :)

728 x 90

Flickr Images

Like us on Facebook

INSTAGRAM