Apa kata Netizen tentang Tudung Fareeda?

April 04, 2016

Assalamualaikum.


Semalam viral video tentang tudung 'Sweetlove'. Jom tengok.


Apa kata Da'i Wan :

Akhirnya.
Saat yang saya tunggu dah tiba. Saya rasa inilah waktu yang paling sesuai untuk saya berikan teguran hit.
Saya dah lama simpan point ini, dan hari ini saya nak warwarkan pada semua rakyat Malaysia. Tolong bantu saya hitkan post ini.
Ada satu benda yg kita selalu terlepas pandang sebenarnya.
Kita rakyat Malaysia ini selalu menyanjungi satu benda bukan pada tempatnya.
Lihat seorang Jutawan Kosmetik bersedekah, pemurah, suka menderma, kaya raya, kita anggap dia berjaya. Kita 'Admire' dia. Kita sanjung dia.
Inilah kata Nabi "Wahn" penyakit cinta dunia.
Kita sanjung orang yang berjaya dalam hal keduniaan, sedang mereka tidak sepenuhnya menjaga syariat Allah swt.
Mekap melebihi segala, tudung tidak cukup labuhnya, dan baju glamour nak melambangkan status dan kekayaan, bersalaman dengan berlainan jantina, berurusan dgn kekotoran politik.


Saya tanya.
Wajarkah kita letakkan kekaguman kita pada orang yang tidak utamakan Allah swt meskipun dia berjaya dalam dunia ini. Dia kaya. Dia berjaya. Dia pemurah. Itu ukurannya ke? Mana pergi rasa agung syariat Allah swt dalam hidup kita, Tuan Puan semua, mana? Kalau dia hormat syariat Allah, walaupun dia x berjaya kaya raya, saya bagitahu terus terang, orang itu lagi layak dapat penghormatan drpd yg kaya dunia harta tp gagal dlm mengikut syariat Allah.
Saya tegur jelas.
Sebab saya nampak betapa mata kita2 ini kelabu. Kelabu dengan kekayaan, harta bnda dunia dan duit.
Kita hanyut dengan keduniaan, lihatlah kita sanggup berlanggar, berebut, dan bersanggah satu dgn yg lain hanya untuk dapatkan sehelai tudung dgn harga promosi.
"Tudung Fareeda juga saya tegur secara amnya, masih belum sempurna labuhnya dari sudut syariat. Sila labuhkannya Akak Fareeda yang dikasihi"


Saya Da'i Wan, setuju dengan kenyataan Akak Wardina Safiyyah: Sepatutnya pihak pengurusan termasuk pengasas dan abang Fizo Omar sewaktu itu, berusaha menyelesaikan hal keramaian dengan cara pengagihan yang lebih teliti. Lihat macam mana kalian tidak tersentuh lansung sedangkan dibelakang sana perempuan dan lelaki tolak menolak satu sama lain, jangan nak cakap pasal ikhtilat, jauh api dari panggang utk di ambil kira, buat saya terpana betapa 'Public Figure' begitu tinggi dan tidak blh disentuh kedudukan dia rupanya. Senang lenang sahaja? Sedangkan yang memajukan mereka itu datang dari duit poket orang yang bernama "Tribe" penyokong tegar. Kalau tidak? Tidak ada.
Ingat. Pada semua pengasas produk atau barangan2 kecantikkan. Anda bertanggung jawab dalam apa yang anda jualkan, dalam apa yang anda uruskan, dalam apa yang anda paparkan.
Sebab itu Saidina Uthman dgn Abdul Rahman ibn Affan radhuma antara orang yang terakhir dihitung amalnya, banyak sgt urusan harta dgn manusia lain, Nabi pun keluh saat bagitahu pada mereka.
Pada makcik dan akak diluar, sudahlah. Bersederhanalah dalam mengejar segala design tudung ini. Tolonglah. Tolonglah letakkan syariat Allah swt sebagai yang utama. Ia memudahkan lagikan.


Tengoklah labuh tudung itu sebelum nak berebut, tengoklah laki dan perempuan ditempat ketika membeli itu, jagalah, kita ada agamakan ke kita ada dunia sahaja? Tengoklah duit yang ad dikocek masing2, ukur baju pada badan sendiri. Mengapa, mengapa perlu rebutkan benda-benda yang sntiasa akn ada ciptaan lebih baik dan baik pada masa akn datang? Tudung tu akan habis, tapi masa akn datang akn ada yang baru, yang lagi menarik, yg lagi sesuai, kita x tahukan? Asal nak kejar sampai kita sanggup jadi seolah lembu yg dicucuk talinya pada hidung. Berapa shj harganya terus sahaja kita beli.
Nak buat apa tudung cantik glamour begitu?
Utk keselesaankah? Atau untuk dipakai buat halwa mata orang luar melihat?
Check hati kita, adakah udah miliki penyakit 'Wahn'?
Tepuk dada tanya iman.

Last but not least, saya tegaskan sekali lagi!
Jgnlh kita sanjung orang yg bukan pada tempatnya. Bersederhanalah. Cukuplah cinta dunia yg x berkesudahan. Cukup. Orang yang tidak letakkan syariat Allah sbagai yg pertama dalam hidup dia, kita x blh 'Admire'. Fahamkan itu.
P/s: Abg Fizo Omar dan Kak Mawar, sila terima teguran dengan terbuka, itu tanda kita tidak riak. Kami tegur untuk perubahan yang lebih baik.
kredit Ikhlas : Da'i Wan Dazrin


Apa kata Wardina Safiyyah di Facebooknya:

Bismillah. (Baru tengok video viral satu butik tudung) Saya mengharapkan pemilik butik tudung.... janganlah merendahkan dan melayan pembeli anda seperti kambing atau lembu. Manusia selayaknya dilayan seperti manusia. Kalau dah tahu akan ada sale gergasi dan sebagainya.. maka guna lah sistem nombor giliran, register online, gunalah Email, text dan bermacam2 sistem lagi zaman serba canggih ni. Tak pun letak lah staff banyak sikit kawal keadaan. Sediakan premis yang lebih besar. Tidaklah ada apa yang perlu anda banggakan apabila ramai pembeli menjerit dan berhimpit di hadapan kedai anda. Ianya amat amat amat amat memalukan. Nak buktikan apa? Tudung anda hebat? Dengan melayan dan membiarkan mereka sebegitu? Tak ada hebatnya butik yang membiarkan manusia merendahkan taraf diri mereka sebegitu rupa. Treat your customers with honour and resect... you can at least give them a proper line to que up. It is down right sickening and utterly degrading. The boutique owners must take responsibility for not properly organizing the event. As if it was done on purpose. You do not... I repeat you DO NOT treat people like cattle. Astaghfirullah. And it's not the first time. Speechless.

:)

You Might Also Like

1 comment

Terima kasih :)

728 x 90

Like us on Facebook

INSTAGRAM