#RESIPI : Aiskrim Sumi

April 24, 2016

Assalamualaikum.

Hari ni nak kongsi cara-cara untuk buat aiskrim sumi yang sedap dan marvelous.



Bahan-Bahan :
3 cawan air
1 cawan susu cair
1 1/4 cawan susu pekat manis
1 sudu besar tepung jagung dibancuh dgn 1 sudu besar air
perisa dan warna yg anda suka
3 packet jelly sumi - dibelah 4 setiap satu

Cara Penyediaan :


1. Masak air, susu pekat manis dan susu cair hingga mendidih.
2. Kecilkan api, masuk kan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga nampak pekat sedikit. Matikan api.
3. Bubuh perasa dan pewarna, kacau rata.
4. Biarkan sejuk dahulu pada suhu bilik sebelum di isi kedalam plastik atau bekas aiskrim yg sesuai. Jgn lupa masuk jelly sumi semasa isi airnya tau.

p/s : Saya guna esen rose & warna pink untuk perisa bandung. Orange paste untuk perisa oren.

Selamat mencuba.

Sumber : Sambal Hitam Tokma

You Might Also Like

10 comment

  1. menarik ni.. leh cuba nanti..

    pstttt.. terima kasih sudi join Segmen Nak URL Blog #23. maaf mia baru sempat nak blogwalking.

    blog ini tersenarai dalam http://www.mialiana.com/2016/04/senarai-url-blog-23.html

    pemenang akan diumumkan pada 26 April 2016

    ReplyDelete
  2. salam selalu jumpa resepi tapi semua buat dalam kuantiti banyak so tak terbuat,, tapi insyaAllah nak try guna resepi awak! terima kasih

    ReplyDelete
  3. Menarik ... Siap ada jelly dlmnya ... Boleh cuba . Tq share resepi =)

    ReplyDelete
  4. sedapnya yang kaler pink tu..kena plak musim panas skg nih..nikmattt
    kita bw dari http://www.mialiana.com/2016/04/senarai-url-blog-23.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap. makan time panas panas sekarang ni lagi best.

      Delete

Terima kasih :)

728 x 90

Like us on Facebook

INSTAGRAM